• Qigong main

    Having a relaxed spirit is the secret of longevity

    – Wu Tu-Nan –

Qigong

Qigong je več kot 3000 let star sistem vadbe za samozdravljenje. Samo ime sestavljata dve besedi, qi, čemur indijci pravijo prana, japonci ki, na zahodu pa enostavno rečemo energija. Gong pomeni delo. Torej v dobesednem prevodu qigong pomeni “delo z energijo”.

Qigong vadbo sestavlja zunanje in notranje gibanje. Notranje gibanje daje qigong vadbi posebeno zdravilno moč in prav v tem se bistveno razlikuje od tradicionalnih zahodnih vadb, ki spodbujajo vglavnem le zunanje gibanje, torej kardiovaskularne gibe, kot npr. tek, kolesarjenje, vadbe za mišično moč, prožnost, eksplozivnost, itd.

Na zahodu se qigong uveljavlja šele v zadnjem času, saj se šele zdaj nekoliko bolj zavedamo njegovega blagodejnega učinka in dobrobiti na naše telo in duha.

Zdravilni učinki qigonga so bili na kitajskem skozi tisočletja večkrat dokazani. Zahodna znanost šele v zadnjem času dokazuje zdravilne in pozitivne učinke qigonga.

Zdravilni učinki qigonga so bili na kitajskem skozi tisočletja večkrat dokazani.

Različne smeri Qigonga

Obstajajo različne smeri qigonga. Ločimo jih po tradiciji in po namenu. Po tradiciji se v grobem ločijo na daoistični in budistični, vendar se tudi znotraj teh delijo na različne smeri. Po namenu ga v grobem ločimo na samozdravilni qigong, duhovni qigong, borilni qigong in zdravilni qigong (za zdravljenje drugih).

Qigong se je razvijal glede na to, kje in v kakšnih okoliščinah je nastajal.

Kmetje, ki so po cele dneve garali na poljih, so rabili vadbo, ki jim je pomagala zdraviti in odpravljati telesne težave.

Budistične menihe je predvsem zanimalo, kako skrejšati pot do razsvetljenja.

Na območjih, kjer je bilo potrebno na trši način doseči določen cilj, ali zaradi samoobrambe, je bila večja osredotočenost na borilni qigong.

Z vadbo Lohan qigong kultiviramo tri zaklade: jing (esenca), Qi (vitalna energija) in shen (duh).

Qigong, ki ga vadimo pri nas

Učimo se izbranih qigong tehnik, ki ugodno vplivajo na naše zdravje in dolgoživost. To so pretežno tehnike iz samozdravilnega in duhovnega qigonga.

Pri vadbi gre za usklajenost gibanja, dihanja in notranjega čutenja. Razvijamo tudi vizualizacijo, osredotočenost in povezavo med levo in desno stranjo telesa.

Nekaj form, ki jih vadimo pri nas:

Izberi lokacijo in prični z vadbo

Vsak petek ob 18:00 - 19:30. Število mest je omejeno!