• Logan Qigong - main

    Where there is love
    there is life

    – Mahatma Gandhi –

Lohan Qigong

18 Budovih dlani


Vadba Lohan qigong sestavlja 173 gibov in posnema gibanje petih živali: zmaj, tiger, leopard, kača in žerjav.

Simbolično rečeno, gibi zmaja krepijo duha (shen), tiger krepi mišice in utrjuje kosti, leopard poveča življensko silo (vigor) in moč, kača aktivira vitalno energijo (Qi) in žerjav zbira esenco (jing).

Tiger in leopard delujeta na fizičnem nivoju, kača in žerjav na na mentalnem nivoju in zmaj, kot mitološko bitje, deluje na duhovnem nivoju.

Z vadbo Lohan qigong kultiviramo tri zaklade: jing (esenca), Qi (vitalna energija) in shen (duh). 

Lohan qigong 18 budovih dlani, aktivira pretok vitalne energije (chi) po 12 glavnih meridijanih. Vsak od teh meridianov je povezan z enim notranjim organom, torej poleg dvanajstih meridianov vadba krepi tudi notranje organe. 

Vadba daje nekoliko večji poudarek kultiviranju esence (jing) – osnovne telesne energije.

Ohranjanje zdravja in zdravljenje telesa

Lohan qigong 18 budovih dlani je dinamičen in deluje terapevtsko. Večina tehnik, drž in položajev je simetrična, ki se jih izvaja izmenično na obeh straneh. Vsak gib aktivira pripadajoči meridian (in notranji organ).

Forma učinkovito združuje telo in vitalno energijo in stimulira ter vodi energijo po telesu.

Lohan qigong je bil razvit, da ojača vitalno energijo v telesu, kar pripomore k ohranjanju zdravja in zdravljenju bolezni. Nekateri vidijo “Lohan qigong” in “Ji jin jing” kot taoistični alkemiji, ker delujeta transformativno.

Po vadbi čutimo, kakor da se je celo naše telo energetsko okrepilo.

Zgodovina

Ko so indijskega meniha Bodhidharmo sprejeli v Shaolinski templej v 5 stoletju, je opazil, da so bili budistični menihi, ki so prebivali v templju, fizično šibki. Zato jih je učil nekaj različnih qigong sistemov, kot sta npr. bila Lohan Qigong in Ji Jin Jing in druge …

Za Lohan qigong ni povsem znano, ali so ga razvili daoistični mojstri že veliko prej in ga je Bodhidarma le izpopolnil in dopolnil z mudrami. Kajti v vadbi je moč videti daoistične in indijske elemente. Najverjetneje je ta vadba kitajsko-indijska “iznajdba”, kar ji daje zanimiv in poseben pridih.