Joga

Pod izrazom Joga si danes predstavljamo vadbo pri kateri izvajamo asane (posebne položaje). To je Hatha joga in razne izpeljanke iz hatha joge, kjer gre za fizično vadbo.

Patanjali v svojih slavnih sutrah, ki jih je poimenoval Joga, enkrat ali dvakrat celo omeni Jogango, kot limfni sistem, ki je tesno povezana s Hatha jogo. O sami fizični vadbi pa ni ne duha ne sluha, ves tekst se posveča umu in meditaciji. Iz tega vidimo, da se izraz Joga danes uporablja napačno.

Če obiskujete vadbo joge, najverjetneje ne vadite Joge, o kateri je govoril njen avtor, Patanjali.

Po Patanjaliju je Joga odstranitev funkcij uma.

(Yoga Sutras: 1, 2)

Jogo, kot jo je opredelil in opisoval Patanjali, danes zares predano prakticirajo budisti in jogiji. Budisti vse svoje življenje posvečajo umu in njegovemu delovanju. Prizadevajo si in prakticirajo tehnike, ki bi jim pomagale osvoboditvi se od številnih navezanosti, ki so tesno povezane z umom.

Čuječnost je še en izraz, ki je na dobri poti, da se ga popači. Zasledimo lahko, da se meditaciji, ki jo prakticirajo budisti reče tudi čuječnost. Vse kaže, da pri čuječnosti in jogi gre za podobno stvar in da je Joga dejansko čuječnost.

Korenine Dao Lin segajo v Zen budizem. Dao Lin je posebna vrsta zen budistične joge, ki je danes, ko nas spremlja stres na vsakem koraku, še kako dobrodošla.

S posebnimi, enostavnimi tehnikami nam pomaga širiti zaznavo in odpira nam pot čuječnosti.

Izberi lokacijo in prični z vadbo

Vsak petek ob 18:00 - 19:30. Število mest je omejeno!